מחקרים - נגיף הקורונה

השפעת המין הביולוגי על התפתחות מחלת Covid-19

בסקירה זו תיארו החוקרים גורמים ביולוגיים תלויי מין הנמצאים בבסיס התגובה החיסונית וחשובים בקביעת הרגישות לזיהומים, תוצאי מחלה ותמותה

רפואה מגדרית (צילום: אילוסטרציה)
רפואה מגדרית (צילום: אילוסטרציה)

נגיף הקורונה החדש, אשר גרם למגפת Covid-19, עשה נזק רב בעולם, עם מעל 4.5 מיליון מקרים ומעל 300,000 מתים.

האוכלוסיה המבוגרת נפגעה מהנגיף בצורה החמורה ביותר, גורם מפתיע בדמוגרפיה של המחלה הקטלנית הזאת קשור במין, כאשר מספר גדול יותר של מקרים, מהלך מחלה חמור יותר, ושיעורי תמותה גבוהים יותר נרשמו אצל גברים לעומת נשים בכל הגילאים. בעוד גורמים הקשורים למחלות רקע, מצב חברתי, התנהגות ואורח חיים תורמים לנטיה הזו, גורמים ביולוגיים הקשורים לתגובת מערכת החיסון הינם בעלי השפעה מכרעת.

החוקרים טענו כי נשים מייצרות תגובה חיסונית חזקה יותר לזיהומים וחיסונים, וחיות יותר שנים מגברים. מסיבה זו, גורמים ביולוגיים תלויי מין הנמצאים בבסיס התגובה החיסונית חשובים בקביעת הרגישות לזיהומים, תוצאי מחלה ותמותה. למרות זאת, כתבו החוקרים, כי הקשר של מגדר לתגובה חיסונית ומחלות זיהומיות לא נחקר היטב עד כה, וישנה נטייה להתעלם מגורם זה במחקרים קליניים של תרופות וחיסונים. החוקרים הוסיפו כי הבנת הגורמים הללו לא רק שתעזור להבין טוב יותר את מהלך המחלה של Covid-19, אלא גם תסייע בתכנון של אסטרטגיות טיפול וחיסון יעילות תלויות- מגדר.

סקירה זו התמקדה בהבדלים תלויי המגדר בגנים, הורמוני מין ומיקרוביום הקשורים לתגובה החיסונית, תוך התמקדות בזיהומים בכלל ובנגיף קורונה בפרט.

מקור: 

Nirupa Gadi et. al (2020) Frontiers in immunology doi: 10.3389/fimmu.2020.02147

נושאים קשורים:  סארס,  מין,  מגדר,  תגובה חיסונית,  חיסון מפני זיהומים,  נגיף הקורונה,  מחקרים
תגובות