במחקר שפורסם בכתב העת British Journal of Ophthalmology בחנו החוקרים תופעות לוואי אימונולוגיות עיניות של טיפול מערכתי באמצעות מעכבי נקודות בקרה של מערכת החיסון (Immune checkpoint inhibitors), ולהעריך את התדירות של תופעות הלוואי ושל הצורך בהפסקת הטיפול עקב חומרתן.
עוד בעניין דומה
במחקר נכללו 966 נבדקים שטופלו באמצעות מעכבי נקודות בקרה של מערכת החיסון במרכז יחיד בין ה-1 בינואר 2010 עד ה-29 בפברואר 2020. נתוני הנבדקים בנוגע למאפיינים קליניים, טיפולים ותופעות לוואי מערכתיות, נבחנו באופן רטרוספקטיבי.
מתוך כלל המטופלים שנכללו במחקר, 28 (2.8%) חוו תופעת לוואי עינית שהגיעה לידיעת רופא עיניים. הגיל הממוצע בזמן התייצגות תופעת הלוואי היה 63 שנים (חציון 64, טווח 25-88).
פמברוליזומאב (קיטרודה) הייתה התרופה השכיחה ביותר שלאחר נטילתה הופיעו תופעות לוואי עיניות, וגרמה לתופעות כאלה בקרב 12 מטופלים (43%). תופעת הלוואי השכיחה ביותר (16 מטופלים, 57%) הייתה עין יבשה, ולאחריה נמצאה אובאיטיס (4 מטופלים, 14%). תופעות לוואי שהופיעו במקרים יחידים כללו בין היתר פטוזיס ודיפלופיה דו-עינית.
תופעות לוואי על פני השטח של גלגל העין התרחשו בתדירות גבוהה יותר תחת טיפול באמצעות PD-L1. לא זוהו הבדלים מובהקים בתדירות של אובאיטיס או של תופעות לוואי בטפולות העין או ברשתית על בסיס היעד הטיפולי של המעכבים.
13 מטופלים (46%) נותרו במעקב, עם משך מעקב ממוצע של 20 חודשים (חציון 16, טווח 2-52 חודשים). בקרב 12 מתוך 13 המטופלים הללו (92%), הושגה שליטה על תופעות הלוואי העיניות, ללא צורך בהפסקת הטיפול. מטופל אחד סבל מפאן-אובאיטיס שהצריכה הפסקה של הטיפול.
לסיכום, תופעות לוואי אימונולוגיות עיניות הינן נדירות, אך נראה שהן שכיחות יותר ממה שהעריכו בעבר. לתרופות מעכבות נקודות בקרה של מערכת החיסון המכוונות ל-PD-L1 עשויה להיות נטייה קלה לתופעות לוואי שליליות על פני השטח של העין. רוב תופעות הלוואי העיניות הנגרמות משימוש בתרופות אלו ניתנות לטיפול באופן ממוקד, ללא צורך בהפסקת הטיפול מאריך החיים.
מקור: