חדשות

הרוקחים מתריעים מפני מחסור חמור בונטולין: "המלאי עומד להיגמר"

היבואנית GSK הודיעה על בעיות בייצור במספר מדינות באירופה וגם בישראל | יו"ר הסתדרות הרוקחים: "אי אפשר להיות על הקשקש בדברים האלה" | משרד הבריאות: "ניהול ורכש תרופות – לא באחריותנו"

משאף ונטולין. אילוסטרציה: שאטרסטוק

ארגון הרוקחים מתריע על מחסור חמור בונטולין בשלושת החודשים האחרונים בבתי המרקחת, בחלק מקופות החולים ובבתי החולים. המחסור קריטי במיוחד עתה, בתקופת החורף שבה יש עלייה ניכרת במחלות נשימתיות. כך דיווחה אתמול (ג') מיכל קורן קריב, במאקו.

דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים, אמר כי "זהו מוצר שכיח מאוד. בבתי המרקחת נמכרים כאלף בקבוקוני ונטולין ביום. בימים האחרונים המלאי מתחיל להיגמר לחלוטין. אנשים מגיעים לבתי המרקחת הפרטיים כי יש מחסור אדיר בקופות החולים". אלא שגם בבתי המרקחת הפרטיים המלאי מועט שייגמר בקרוב. על התחליפים לונטולין אמר פפו: "יש תמיסות אחרות כמו ארוונט וטרבולין, אבל הן לא מחליפות את הונטולין. עובדה שלא נותנים אותן כאופציה ראשונה".

ד"ר אסף צביון, מומחה לרפואת ילדים ומנהל רפואי במחוז מרכז, ב"מאוחדת", צוטט בדיווח: "הטרבולין הוא תחליף ראוי בסה"כ. לפעמים יש ילדים שטרבולין גורם להם לדפיקות לב מהירות, ובמצב רגיל הייתי רושם להם ונטולין, אבל כרגע זו בעיה כי חסרה לי למעשה אופציה טיפולית".

ב-18 בינואר פרסמה יבואנית הונטולין בישראל, חברת GSK, התראה על מחסור בתרופה. "עקב בעיית ייצור, המוצר Ventolin Resp. Sol נמצא במחסור במספר מדינות באירופה וגם בישראל". עם היוודע בעיית הייצור, GSK ישראל דיווחה על המחסור הצפוי למשרד הבריאות ולקופות והודיעה כי היא פועלת מול אתר הייצור על מנת להשיב את מלאי המוצר בישראל, שצפוי להתחדש בחודשים הקרובים.

לדברי פפו, משרד הבריאות אינו מודע לחוסרים האלה. "זה אנחנו מול היבואן. משרד הבריאות לא יודע כמה בקבוקים של חומר נשארו בכל קופה, אי אפשר להיות על הקשקש בדברים האלה".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "תפיסת המדיניות שנהוגה בישראל זהה לזו של מדינות ה-OECD כלומר ניהול ורכש התרופות נמצא באחריות הארגונים הרפואיים והחברות המשווקות. התערבות המדינה נעשית במקרים שבהם השוק לא מסדיר את עצמו וישנו חשש לסכנה לבריאות המטופלים". עוד צוין כי "משרד הבריאות מאשר יבוא חלופות תחת תקנה 29 בהתאם לבקשת קופות החולים וככל הנדרש. משרד הבריאות מעדכן כל העת באתר המשרד על הפסקות שיווק של תרופות במטרה שבתי החולים וקופות החולים יערכו בהתאם". 

נושאים קשורים:  ונטולין,  תרופות,  בתי מרקחת,  ד"ר אסף צביון,  משרד הבריאות,  GSK,  חדשות
תגובות
01.02.2023, 21:21

תשובת משרד הבריאות מפתיעה - תפקידו המרכזי של המשרד להיות רגולטור - לדאוג למלאי חירום, לווסת מלאי בין הקופות ולנבא פני עתיד מה יהיה במחסור. כמו כן תפקידו להעניש חברות הפוגעות באספקה. אם כל זה לא תפקיד המשרד, בשביל מה הוא קיים?

02.02.2023, 19:33

ללא כל קשר לחובות משרד הבריאות- שעת הוונטולין כתרופת Rescue עברה. יש מספיק EBM על שימוש-יתר בוונטולין שלא לצורך וחודרת התפיסה שהטיפול באסתמה מחייב שימוש בתרופה אנטי-דלקתית בנוסף למרחיב סימפונות קצר טווח. ההמלצות החדשות של GINA מדגישות שבעת התקף בשאף משולב Formoterol+ICS עדיף על וונטולין-בריקלין (SABA).