תרכובת חדשה המופקת מחיידקי מתג Bacillus subtilis נמצאה יעילה בעצירת התקדמות מחלת הויטיליגו (לויקודרמה, בהקת) ובהפחתת התגובה האוטואימונית. כך עולה ממחקר פרה-קליני שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Investigative Dermatology.
עוד בעניין דומה
צוות חוקרים בראשות ד"ר קרוליין לה פול מבית הספר לרפואה פיינברג באוניברסיטת נורת'ווסטרן, יחד עם עמיתים מאוניברסיטת וירג'יניה, אוניברסיטת לויולה בשיקגו ואוניברסיטת מיניה במצרים, ערך את המחקר באמצעות מודל עכברים המבטא קולטן TCR המגיב לטירוזינאז אנושי.
החוקרים הזריקו לעכברים מדי שבוע אקסופוליסכרידים (EPS) המופקים מ-B. subtilis במינון של 2.5 מ"ג/ק"ג למשך 18 שבועות. התוצאות הראו הפחתה כמעט מוחלטת בהתפשטות המחלה וירידה של 74% באובדן הפיגמנטציה בגב בהשוואה לקבוצת הביקורת. אובדן הפיגמנטציה בבטן פחת ב-52.7%.
ניתוח מפורט חשף כי הטיפול ב-EPS שינה משמעותית את התגובה החיסונית בעכברים המטופלים. כמות תאי ה-T בעור פחתה ב-35.7%, בעוד שכמות תאי T ציטוטוקסיים מסוג CD8+ פחתה ב-63.6%.
הבדיקות הראו ש-EPS פועל על המערכת החיסונית בשתי דרכים: הוא מפחית את תאי החיסון התוקפניים ומאידך מגביר את פעילות תאי החיסון המגנים החסרים בחולי ויטיליגו.
צוות המחקר השתמש בזן של B. subtilis שפותח במיוחד לייצור והפרשה של כמויות גדולות של EPS. התרכובת טוהרה והוזרקה דרך הצפק, כאשר התגובות החיסוניות נמדדו הן ברקמת העור והן ברקמת הטחול.