מחקרים

מה ההבדל האימונולוגי בין פסוריאזיס ודלקת פרקים פסוריאטית?

חוקרים בחנו את הפנוטיפ והתפקוד של תאי מערכת החיסון בפסוריאזיס ובדלקת פרקים פסוריאטית ומצאו רמה גבוהה של  שבטי תאי T עוריים ספציפיים בקרב חולי דלקת הפרקים

במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis & Rheumatology השוו החוקרים את הפנוטיפ והתפקוד של תאי מערכת החיסון בדלקת פרקים פסוריאטית (PsA) ובפסוריאזיס על מנת להבין טוב יותר את הפתוגנזה של PsA.

בחינה מעמיקה של הפנוטיפ החיסוני של תאים דנדריטיים ותאי T שונים נערכה בקרב חולים עם PsA, פסוריאזיס או ספונדילו-ארתריטיס אקסיאלית וכן בקרב אנשם בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת.
לאחר מכן, נותחו תאים מדם היקפי, נוזל סינוביאלי (SF) ודגימות ביופסיה של העור באמצעות ציטומטריית זרימה, יחד עם ניתוח בתפוקה גבוהה של הטנרסקריפטום. בנוסף, נערכו מבחנים תפקודיים על אוכלוסיות התאים הספציפיות שנראה היה שעשויות ליצור את ההבדל שבין PsA ופסוריאזיס.

בהשוואה לקבוצת הביקורת, הדם ההיקפי של חולי PsA התאפיין בעלייה ברמותיהם של תאי T רגולטוריים מסוג CD4+, וכן בתאי T מסוג CD8+ המייצרים IL-17A ו-IL-22 במקביל.

אוכלוסייה אחת הייתה שונה באופן יחודי בין PsA לבין פסוריאזיס: אוכלוסיית תאי ה-T מסוג CD8+ CCR10+ הייתה מועשרת במיוחד בקרב חולי PsA. תאי T מסוג CD8+ CCR10+ ביטאו רמות גבוהות של DNAX accessory molecule 1 ושימשו כתאי זיכרון יעילים שביטאו במקביל קולטני CCR4 עוריים וכן אנטיגן לימפוציטי עורי.

תאי CD8+ CCR10+ זוהו בעור תחת תנאים דלקתיים והומאוסטטיים, אך לא היו מועשרים בנוזל הסינוביאלי.

עריכת פרופיל גנטי העלתה בנוסף כי תאי CD8+ CCR10+ T ביטאו GATA3,יFOXP3 וחותמת תעתיק של תאי זיכרון מסוג T ששוכנים ברקמות, כולל CD103. גנים ספציפיים, כולל RORC,יIFNAR1 ו-ERAP1, התבטאו ביתר (upregulated) בקרב חולי PsA בהשוואה לחולי פסוריאזיס. תאי CD8+ CCR10+ ניחנו בפרופיל ציטוקינים דמוי Tc2 / 22, היו חסרי פוטנציאל ציטוטוקסי והציגו תפקוד רגולטורי.

לסיכום, רמתם בדם של תאי זיכרון שוכני רקמות מסוג T CD8+ שמקורם בעור הינה מוגברת בקרב חולי PsA בהשוואה לחולי פסוריאזיס. דבר זה עשוי להצביע על כך שליקויים בהומאוסטזיס של רקמות עוריות תורמים להתפתחות דלקת פרקים.

מקור:

Leijten, EF et al. Arthritis and Rheumatology. 2021 Jul;73(7):1220-1232.doi: 10.1002/art.41652.

נושאים קשורים:  מחקרים,  פסוריאזיס,  דלקת מפרקים פסוריאטית,  תאי חיסון,  מערכת החיסון
תגובות