מחקרים

סמפורינים - סמנים ביולוגיים ויעדים חדשים לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית?

ביטוי היתר של סמפורינים מקבוצה 3 ו-4 בתאי האנדותל, בסרום, ובכלי דם ברקמה הסינוביאלית, היה במתאם לרמה של סמנים ביולוגיים לדלקת ואנגיוגנזה

תאי דם (אילוסטרציה)
תאי דם (אילוסטרציה)

מחקר שפורסם בכתב העת Arthritis & Rheumatology נערך במטרה לבחון את התפקיד הפוטנציאלי של סמפורינים (Semaphorins) בפתוגנזה של דלקת מפרקים שגרונית (RA).

לצורך כך ערכו החוקרים ניסויי מיקרו-מערכים (microarray) באמצעות מערכי Affymetrix GeneChip Human Exon 1.0 ST של תאי אנדותל של חולי דלקת מפרקים שגרונית, ותאי אנדותך שנגזרו מתאי אב במחזור הדם של נבדקים בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת. ניתוח אימונוהיסטוכימי ברקמת הסינוביום ומבחן ELISA שימשו את החוקרים להערכת הביטוי של סמפורינים מקבוצה 3 ו- 4 ושל קולטנים לסמפורינים בסרום של חולי RA ושל הנבדקים מקבוצת הביקורת.

בניתוח המיקרו-מערכים התגלה ביטוי דיפרנציאלי של סמפורינים מקבוצה 3 ו- 4 וכן של הקולטנים שלהם, בתאי האנדותל של קבוצת החולים. בנוסף, בתאי האנדותל של חולי RA נמצאו רמות רנ"א שליח (mRNA) של סמפורין A4 (SEMA4A) ,Plexin D1 ונויורפילין 1 שהיו מוגברות פי 1.75, 2.21 ו-1.68, בהתאמה.

גירוי באמצעות TNF הוביל לעלייה פי 2 ברמות הרנ"א שליח של SEMA4A, כאשר ביטוי לקוי של SEMA4A השפיע על תכונות אנגיוגניות בתאי האנדותל של החולים. סמפורינים מקבוצה 3 ו-4, וכן הקולטנים שלהם, התבטאו ביתר ברקמה הסינוביאלית של חולי RA.  בסרום של חולים אלה נמצאו גידול פי 1.30 ב-SEMA4A וגידול פי 1.54 של SEMA3E, כמו גם ירידה של 24% ב-​​SEMA3A. הרמות בסרום של SEMA4A, SEMA4D ו-SEMA3A היו במתאם לרמה של סמנים ביולוגיים ידועים לדלקת ואנגיוגנזה.

ב-2 קבוצות בלתי-תלויות של חולים עם פעילות מחלה נמוכה, או עם דלקת מפרקים שגרונית הנמצאת במצב של הפוגה, הנוכחות של SEMA4A סייעה לזהות חולים עם מלה פעילה ברמה שיורית.

לסיכום, יצירת פרופיל של הביטוי הגנטי בתאי אנדותל הביא לזיהוי של סמפורינים מקבוצה 3 ו-4 כסמנים ביולוגיים אפשריים ויעדים טיפוליים בדלקת מפרקים שגרונית. זאת עקב ביטוי יתר שלהם בתאי האנדותל, בסרום, ובכלי דם ברקמה הסינוביאלית, שהיה במתאם לרמה של סמני דלקת ואנגיוגנזה ידועים. לפיכך, סמפורינים עשויים לשמש כיעדים חדשים לטיפול במצבים דלקתיים ופרו-אנגיוגניים הנגזרים מתאי אנדותל בקרב חולי דלקת מפרקים שגרונית.

מקור: 

Avouac, J et al. Arthritis and Rheumatology. 2021 Sep;73(9):1579-1588. doi: 10.1002/art.41701

נושאים קשורים:  מחקרים,  דלקת מפרקים שגרונית,  סמפורינים,  תאי אנדותל,  דלקת,  אנגיוגנזה
תגובות