מחקרים-Covid-19

מה הקשר בין התפקוד של תאי הרג טבעיים למחלת קורונה חמורה?

חוקרים מצאו כי מחלת קורונה בדרגה חמורה ובינונית קשורה לפעילות של תאי NK המושרית על ידי IFN-α ו-TNF, וכי תפקוד לקוי של תאי NK קשור לתוצאים גרועים

20.03.2022, 17:28
הדמיה בתלת מימד של נגיף הקורונה. צילום: שאטרסטוק

ניתוחים אורכיים של מערכת החיסון המולדת, הכוללים את נקודות הזמן המוקדמות ביותר, הינם חיוניים להבנת את האימונו-פתוגנזה והמהלך הקליני של מחלת הקורונה (COVID-19). במחקר שפורסם בכתב העת Immunity, עשו החוקרים שימוש בשיטות של פרוטאומיקה וטרנסקריפטומיקה לצורך אפיון מפורט של תאי הרג טבעיים (NK) בקרב 205 מטופלים (403 דגימות; ימים 2 עד 41 לאחר הופעת הסימפטומים) מארבע עוקבות עצמאיות, במקביל למבדקים תפקודיים.

החוקרים מצאו כי בקרב חולים עם מחלת קורונה חמורה מוקדמת, קיימות רמות מוגברות של אינטרפרון-α בפלסמה. בנוסף מצאו החוקרים כי בתאי ה-NK של חולים אלה ישנו ביטוי מוגבר של גנים המעוררים באמצעות אינטרפרון (ISGs) וגנים המעורבים במסלול העברת האותות של IFN-α. לעומת זאת, בקרב חולים עם מחלה בדרגה בינונית, נמצא ביטוי מוגבר של גנים המעוררים על ידי TNF.

תאי NK הינם בעלי פעילות נוגדת SARS-CoV-2, אך במקרים של מחלת קורונה חמורה, תאים אלה פגועים מבחינה תפקודית.

יתר על כן, תפקוד לקוי של תאי NK עשוי להיות רלוונטי להתפתחות של מחלת ריאות פיברוטית בקרב חולים עם מחלת קורונה בדרגה חמורה, שכן תאי ה-NK הפגינו פעילות אנטי-פיברוטית לקויה.

לסיכום, המחקר הנוכחי מראה כי במחלת קורונה בדרגה חמורה או בינונית ישנן תגובות הנוטות לכיוון IFN-α ו-TNF, בהתאמה, ומצביע על הקשר שבין תגובה ממושכת של תאי NK המושרה על ידי IFN-α עם תוצאי מחלה גרועים.

מקור:

Krämer, B et al. Immunity. 2021 Nov 9;54(11):2650-2669.e14.doi: 10.1016/j.immuni.2021.09.002

נושאים קשורים:  מחקרים,  קורונה,  מחלת ריאות,  תאי הרג טבעיים
תגובות