חדשות

המנגנון הגורם לאי תפקוד תאי דם לבנים במחלת הסרטן

חוקרים מאוניברסיטאות תל אביב, ייל והרווארד מיפו את המנגנון המופעל בסביבת גידול סרטני ומשפיע על תאי מערכת החיסון | התערבות במנגנון זה תסייע לפיתוח טיפולים אימונותרפיים במגוון מחלות

אילוסטרציה אמנותית של המחקר, מאת מאיה פקטור

מערכת החיסון שלנו ובפרט תאי דם לבנים ממלאים תפקיד חשוב בהגנה על גופנו מפני מחלת הסרטן. אולם, כאשר תאים אלה נחשפים לרכיבים מסוימים בסביבת הגידול, תפקודם נפגע באופן קריטי. מחקר חדש בכתב העת Nature Immunology מנסה להבין כיצד בדיוק מתרחשת הפגיעה הזאת בתפקוד התאים וכיצד ניתן להשפיע עליה.

המעבדה ל-Systems Immunology בהובלת ד"ר אסף מדי והדוקטורנט שי דולברג באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף פעולה עם מעבדותיהם של דוד הפלר מאוניברסיטת ייל ו-ויג'יי קוצ׳רו מאוניברסיטת הרווארד, מיפו את תהליך השרשרת המלא האחראי לפגיעה בתפקוד התאים הללו כתוצאה מחשיפה למולקולה אינטרפרון בטא.

ד"ר אסף מדי, המעבדה ל-Systems Immunology/ אוניברסיטת תל אביב

ד"ר מדי מסביר: "בתאי T, שהם סוג של תאי דם לבנים, קיימים רצפטורים קו-אינהיביטורים שתפקידם למנוע הפעלת יתר של מערכת החיסון שעלולה להוביל למצבים אוטואימוניים. הגידול הסרטני מנצל את המנגנון הזה ושולח אותות לאותם רצפטורים קו-אינהיביטורים כדי למנוע ממערכת החיסון מלתקוף אותו. ההבנה הזו חוללה מהפכה בטיפול בסרטן שמבוססת על חסימת אותם אותות, אך חולים רבים עדיין אינם מגיבים לתרופות המבוססות על מנגנון זה. מכאן נבעה החשיבות של המחקר בהבנת האותות המובילים לפגיעה הזאת בתפקוד התאים והמנגנון התוך תאי העומד מאחוריהם".

לכל גידול, מפרטים החוקרים, ישנה מיקרו-סביבה המקיפה אותו ומתקשרת איתו באמצעות ציטוקינים – מושג שנשמע פעמים רבות לאורך שנות הקורונה – אלה הם חלבונים קטנים שמהווים בסיס לתקשורת בין תאי מערכת החיסון ובין תאים השייכים לרקמות הגוף. בעבר, זיהו החוקרים אותות שונים הנוצרים במיקרו-סביבה של הגידול הסרטני, וכאלה שנמצאו כבעלי קשר לביטוי הרצפטורים המדוברים על תאי T. במחקר החדש מראים ומפענחים החוקרים את מנגנוני הוויסות של היווצרות הקולטנים הללו על ידי הציטוקין אינטרפרון בטא.

ד"ר מדי מרחיב: "אינטרפרון מהווה קו ההגנה הראשון של הגוף במאבקו בזיהום ויראלי, והשפעתו על תאי T נלמדה לעומק בהקשר של הפעלת תאי T, שרידותם ותפקודם. אולם, אינטרפרון סוג 1 גם נוצר במהלך זיהום ויראלי כרוני, במצבים אוטואימוניים ובסרטן, וראיות מצטברות העלו כי הוא עשוי להיות בעל תפקודים חיסוניים נוספים מעבר לתפקידו הרגיל בעת זיהום ויראלי חמור. לכן, היה חשוב מאוד להבין את הדינמיקה של התגובה התוך תאית לאינטרפרון בטא בתאי T אנושיים ובהקשר של מחלות״.

במחקר החדש בנו החוקרים רשת רגולציה דינמית המתארת את תגובת תאי T אנושיים לאינטרפרון בטא לאורך זמן, תוך שימוש במספר שיטות אנליזה ביוכימיות מתקדמות ושיטות חישוביות מתקדמות. הרשת הזו חשפה את תפקידי האינטרפרון בוויסות ובהתבטאות אותם רצפטורים קו-אינהיביטורים המובילים בסופו של דבר לפגיעה בתפקוד התאים.

ד"ר מדי מסכם: "המחקר נותן תובנות על מנגנון המופעל בסביבת הגידול הסרטני ומהווה נקודת לחץ נוספת על אותם תאי מערכת החיסון ולכן גם מספק זיהוי מטרות חדשות להתערבות במנגנון זה בהקשר של טיפול אימונותרפי לסרטן, מחלות ויראליות ואוטואימוניות.

"מחקרים נוספים בחולי טרשת נפוצה או אפילו חולי קורונה אשר טופלו באינטרפרון עשויים גם הם לספק הצצה מעמיקה לרלוונטיות התפקודית של התגובה של תאי T לאינטרפרון במהלך המחלה או הטיפול, כך שטווח ההשפעה האפשרי של המחקר הוא בהחלט רחב".

נושאים קשורים:  אימונותרפיה,  המערכת החיסונית,  ד"ר אסף מדי,  מחלות סרטן,  מחקר,  חדשות,  אוניברסיטת תל אביב
תגובות